Bas van Esch, Bakkerij van Esch

Bakker Bas van Esch heeft samen met zijn vrouw Annemie inmiddels tien winkels en zo’n honderd medewerkers. In zijn bakkerij in Zevenhuizen komt de geur van ambachtelijk brood je tegemoet en verkopen de medewerkers het brood met trots en een gulle lach. Daarnaast is Bas aanstekelijk bevlogen en hij krijgt een ‘kick van het ondernemen’. Net als zijn collega Emo.

UIT DE WAAN VAN DE DAG
De keerzijde van het ondernemerschap is echter, dat je je soms teveel laat leiden door de waan van de dag. Zeker wanneer het bedrijf groeit en de aansturing een grotere plek inneemt. Voor innovaties of de vraag ‘waar willen we naartoe’ ontbreekt de tijd, althans: die tijd wordt niet gemaakt of ervaren. ‘Als je een open-deur-politiek hebt, word je opgeslokt door de hectiek van de dagelijkse dingen. Dan verlies je de regie. Zeker wanneer je teveel naar jezelf toetrekt en te weinig overlaat aan je mensen’, reflecteert Bas op hoe hij voorheen te werk ging. Om die reden maakte hij tijd – na een tip van zijn accountmanager bij de Rabobank – om mee te doen aan de Business Versneller. Acht keer een hele dag uit je onderneming, verspreid over zes maanden. Werken aan jezelf als persoon en als ondernemer.

‘In het begin ging er wel eens door me heen: dat mag wel wat sneller’, lacht Bas. ‘Maar juist door meer tijd te nemen voor de dingen die er écht toe doen, ga je anders kijken naar jezelf en je bedrijf. Na zo’n dag kwam ik weer in de bakkerij en dacht ik regelmatig: ooh, heb ik dit altijd zo gedaan?’ Eén van de eyeopeners was het leiderschapsprofiel dat er bij Bas uit kwam rollen. Hij las het voor aan zijn vrouw en kinderen, die op alles overtuigend bevestigend reageerden: ja pap, zo ben je, dat weet je toch wel? En ja, sommige dingen wist hij wel, maar van niet alles was hij zich even bewust. Zijn gevoel weinig tijd te hebben straalde af op zijn medewerkers: ‘Ik kwam in de winkel, zag en riep iets en weg was ik weer. Mijn mensen in verbazing achterlatend. Die uitwerking bleek groter dan ik dacht.’ Daar houdt hij nu meer rekening mee en hij laat zijn collega’s hem een spiegel voorhouden wanneer hij weer in zijn ‘oude’ gedrag vervalt. Maar ook neemt hij nu de tijd om te werken áán zijn bedrijf en niet alleen ín zijn bedrijf: elke werkdag is Bas van Esch tussen 09.00 en 12.30 uur niet bereikbaar. Dan stapt hij uit die waan van de dag en bedenkt en ontwikkelt: ‘Dat bevalt me uitstekend, ik ben productiever dan ooit. Want je helpt je bedrijf echt niet verder door hele dagen op kantoor alleen maar de administratie te doen en roosters te maken’.